Fiindca se apropie ziua in care afisele cu fumatul interzis vor impanzi Romania, cred ca orice ajutor dat fumatorilor care vor sa se lase de tigari este mai mult decat binevenit.
Desi parintii si rudele mele nu (cred ca) stiu ca am fost fumatoare, o sa risc acest secret pentru a-mi impartasi experienta cu restul lumii. In cazul in care ajunge la voi articolul asta, sa stiti ca am fumat responsabil.
Nu pot sa ma compar cu fumatorii inraiti care au fumat mereu peste un pachet de tigari pe zi, insa nici nu pot sa consider de neglijat faptul ca am reusit sa imi pastrez plamanii curati de la petrecerea de Craciun de anul trecut. Am avut numeroase tentative esuate de a deveni complet nefumatoare in decursul anilor – saptamani in care nu fumam, urmate de ocazii rare in care faceam exceptii. Dupa care cercul vicios reincepea…
Obiceiul de a fuma
Prima oara am fumat in clasa a 10a – nu stiam exact cum se tine tigara in mana si cum sa trag din ea, dar colegii mei cu spirit didactic au reusit sa ma invete destul de repede care e procedeul corect. Au urmat multe tigari fumate in toaleta scolii si majorate in care n-ar mai fi fost distractie adevarata daca nu aveai si un pachet de tigari langa paharul de vin.
In timpul facultatii, ba fumam, ba nu mai fumam. Aparusera atatea feluri de tigari slim cu ambalaje dragute si denumiri de reviste glossy, incat parca nici nu mai parea atat de daunator sa iti aprinzi o tigara. Ba din contra, atunci cand scoteam un Vogue mentolat din pachet, ma simteam ca o diva misterioasa care avea toata lumea la picioare. Nicely done, marketing!
Nici nu mi-am dat seama cand a devenit un obicei.
Ulterior, m-am mutat in Bucuresti. Nestiind prea multa lume, fumatul parea mijlocul perfect prin care puteam interactiona cu cei din jur. Vii la o tigara? Da, vin. / Ai un foc? Ce sa vezi, uite ca am. / Nu mai am tigari! Poti lua de la mine, no worries. Iesitul pe balcon parea nelalocul lui daca nu aveam si o tigara in mana. Ce sa fac pe balcon cu lumea daca nu fumez? De unde sa stiu cat sa stau pe balcon, daca nu am o tigara care sa ma cronometreze? Din fericire, am gasit raspunsurile.
Cum sa te lasi de fumat
In primul rand, trebuie sa iti doresti asta. Odata ce iti propui sa devii nefumator, totul se simplifica.
Citesc acum o carte despre cum se formeaza obiceiurile si ce trebuie sa faci pentru a le schimba – The Power of Habit, scrisa de Charles Duhigg. Sunt de abia la inceput, dar explica foarte clar care e mecanismul dupa care functionam in ceea ce priveste obiceiurile: exista un factor declansator (trigger), obiceiul propriu-zis si recompensa. Noi obisnuim sa ne concentram strict asupra obiceiului pe care vrem sa il modificam, dar secretul succesului sta in identificarea corecta a factorilor declansatori si a recompenselor ce vin odata cu obiceiul cu pricina.
In cazul meu, cele 3 elemente erau:
- triggerul – faptul ca am stat prea mult cu ochii in laptop
- obiceiul – fumatul
- recompensa – socializarea
Cel mai important este sa identifici corect motivul pentru care fumezi (recompensa) si sa gasesti o alternativa care sa iti aduca aceleasi rezultate. Va recomand cu drag sa cititi cartea, descrie atat modul in care poti scapa de un obicei prost, cat si felul in care poti construi obiceiuri noi. Am comandat-o de la Elefant si a fost cam 40 de lei (varianta in engleza), dar pentru cine prefera cititul digital, exista si variante de Kindle.
Fara sa fi stiut ca asa functioneaza schimbarea obiceiurilor, am inlocuit tigarile cu un pahar cu apa. De fiecare data cand imi oboseau ochii, ieseam pe balcon cu un pahar in mana. Vorbeam cu ai mei colegi fumatori, imi terminam paharul cu apa, dupa care ma intorceam la treaba. Initial a fost mai dificil, dar pe masura ce a trecut tot mai mult timp, dorinta de a fuma a inceput sa dispara cu totul.
Pe langa metoda de mai sus, am apelat si la o aplicatie de care am aflat de la colegul meu Tibi, care e nefumator de la inceputul lunii decembrie (s-ar bucura daca l-ati felicita si voi pentru perseverenta). Aplicatia se numeste QuitNow! (e gratuita) si se gaseste in PlayStore si in AppStore.
Nu face mare lucru, dar te ajuta sa iti constientizezi progresul prin notificari de genul: au trecut X ore sau Y zile de cand nu ai mai fumat, pana acum ai fi cheltuit Z lei pe tigari si ai devenit cu T% mai sanatos. De exemplu, asa imi apare mie (o fumatoare average, care cheltuia in medie 40 lei saptamanal pe acest viciu):
Cum sa economisesti banii pe care i-ai fi cheltuit pe tigari
Tot in aplicatia cu pricina, se afiseaza si suma de bani pe care ai fi cheltuit-o pe pachetele de tigari daca nu ai fi renuntat la viciu. Dintre cazurile pe care le-am intalnit, putine persoane au pus deoparte banii respectivi.
Intr-o sambata dimineata, am intrat in aplicatie cu un zambet mandru pe fata. Trecuse o luna de cand nu mai fumasem si statisticile aratau magulitor. Problema era ca suma de 160 de lei care aparea acolo nu exista si in realitatea in care traiam eu. Rareori am la mine bani cash pe care as putea sa ii pun in pusculita nefumatorului, asa ca m-am gandit ca cel mai simplu ar fi sa am o pusculita virtuala.
Fiind clienta ING, folosesc foarte des serviciile de online banking si stiu cat e de simplu sa fac un transfer sau sa creez un cont de economii (n-am idee cum functioneaza aceste servicii la alte banci, ING is all I know.) Asa ca mi-am creat un cont nou in care am transferat cei 160 lei, dupa care am setat o plata recurenta saptamanala din contul curent in contul de economii (fara aceasta automatizare as fi uitat probabil sa fac eu saptamanal plata respectiva). Principiul asta ar putea fi aplicat si de cei care nu fumeaza, dar vor sa puna bani deoparte.
Acum de fiecare data cand intru in aplicatie, stiu ca suma care apare acolo chiar exista undeva neatinsa. Un motiv in plus pentru a ma tine de decizia luata.
In caz ca vrei si tu sa te lasi de fumat, iti doresc sa ai rabdare si putere de automotivare. Ajuta si sustinerea celor din jur, dar cel mai important este faci zilnic alegerea de a nu mai fuma si sa te ajuti de orice functioneaza pentru tine. E important sa stii de la inceput ca nu va fi usor, dar sa ai incredere ca se poate 🙂
One thought to “Cum sa te lasi de fumat si sa economisesti banii cheltuiti pe tigari”