Suferi de astenie de toamnă?

veverita in scorburaAcest articol este adresat celor care iubesc zilele călduroase de vară și nu găsesc niciun motiv de bucurie odată cu sosirea toamnei, urmată de și mai apriga iarnă. Astenicii de toamnă.

Eu sunt unul dintre ei. Pe măsură ce a început să scadă ziua, am simțit cum se stinge, puțin câte puțin, orice urmă de entuziasm și dorință de viață. Așa e aproape în fiecare an, de când am devenit om mare în buletin. Bineînțeles, există și câteva recomandări medicale pentru cei care suferă de astenie de toamnă:

  • cât mai mult timp petrecut în aer liber [avem nevoie de lumină naturală]
  • alimentație cât mai variată
  • mișcare cel puțin 30 minute/zi
  • un program disciplinat de somn

Anul ăsta vreau să încerc ceva nou. Din experiența mea de până acum, nu au funcționat prea bine aceste sfaturi prietenești oferite de domnii medici. Este exclus mutatul în țările calde, problema trebuie înfruntată la ea în țară.

N-am cum sa înving lupta cu natura, pot doar să îmi conving mintea că îi place ceea ce vede. Dar cum să mă autoconving că un cer friguros de un gri întunecat nu e așa rău? Singurul lucru pe care îl pot face este să văd partea frumoasă a toamnei/iernii:

Strugurii aromați. N-ai cum să nu te bucuri de materia primă din care se face vinul.

Ploaia spală praful și hrănește pământul. Poți să ti-o imaginezi ca pe un fel de apă de mare care se mișcă pe verticală.

Lunile de toamnă mă îndeamnă să învăț ceva nou – reflexul școlarului conștiincios. De data asta m-am apucat de JavaScript pe Codecademy și mi-am comandat câteva cărți interesante de pe Elefant.ro [e fără link de afiliere, nu vreau să fiu concediată 🙂 ]

Fustele și rochiile purtate cu dresuri colorate. Deși majoritatea colecțiilor abordează stiluri sobre în culori cumplite, se pot găsi și haine în culori mai vii, dacă știi pe unde să sapi.

Cresc vânzările în online pe măsură ce se apropie Black Friday. Lumea stă mai mult în case și preferă să comande direct de pe net – ei au produsele dorite, noi avem campanii frumoase de promovat.

Odată cu înghețul, se împuținează numărul insectelor de tot felul. Nu cunosc prea mulți oameni cărora să le placă gândacii sau țânțarii, deci acest argument e valid pentru o mare parte a populației.

vin fiert cu mirodeniiCând se face frig, apelăm la vinul fiert cu mirodenii. Niciodată nu știu exact când amețesc și beau mai mult decât trebuie. Dacă e fiert împreună cu niște clementine sau mere, devin dependentă.

Cadourile de Crăciun. De când sunt mare și îmi permit și eu să cumpăr cadouri, am început să iubesc tot mai mult sentimentul împachetării fiecărui cadou pentru cei dragi mie.

Prăjiturile și mâncarea preparată în casă. Iarna este singurul anotimp în care mai gătesc și eu – îmi place cum se încălzește toată casa de la o tavă în care cresc niște prăjiturele pufoase.

Zăpada. Deși e rece cu mine, sunt total fascinată de structura perfectă a fulgilor de nea.

En fin, aș prefera să fie frumos afară tot timpul. Dar pentru că nu e cum vreau eu (și restul fanilor verii), ar fi bine să acceptăm și să ne bucurăm de toate anotimpurile. Altfel, ar însemna că dăm cu piciorul în jumătate de viață. Ar fi păcat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.