schimbarea locului de munca

Primele 31 de zile la un nou loc de munca. Ghid de supravietuire.

Exista o multime de studii care arata ca schimbarea locului de munca poate reprezenta un stres emotional foarte mare pentru noii angajati, unii intrand chiar in depresie din cauza imposibilitatii de a se adapta acestei schimbari.

schimbarea locului de muncaRecent mi-am schimbat si eu jobul. A fost o decizie pe care am luat-o dupa mult timp de gandire, in urma analizei a multor liste cu plusuri si minusuri din care a reiesit ca asta e pasul urmator pe care trebuie sa il fac. Dupa scurta vacanta de Paste, urma sa incep activitatea la Publicis, pe o pozitie oarecum similara cu cea de la 2Parale. Nici macar nu aveam emotii fiindca ma simteam total pregatita pentru ceea ce avea sa urmeze. Ei bine, dupa o luna la noul job, pot sa recunosc ca a fost o experienta coplesitoare.

Lucrurile s-au schimbat in timp, dar as putea imparti aceste 31 de zile in 5 etape principale, prin care cred ca trece orice proaspat angajat la un nou loc de munca.

  1. Entuziasmul

Etapa asta este cea mai draguta. Sentimentul ca incepi un job nou, ca ajungi intr-un loc cu oameni faini si proiecte interesante. Esti pe un teritoriu neexplorat si inca nu poti sa iti faci o idee clara de cum va fi. Din pacate, sentimentul asta nu dureaza prea mult.  Daca ai noroc, il simti in dimineata primei zile, pana pe la ora pranzului. Dupa care dispare incet, incet, si este inlocuit treptat cu o stare de anxietate agitata, de care nu scapi nici daca te imbibi in cidru de mere si inghiti borcane intregi cu Nutella.

  1. Panica

Asta incepe cam din a doua zi, cand iti dai seama ce ai facut. Incepi sa constientizezi care sunt implicatiile unui nou job si care sunt partile proaste. Ai aterizat intr-un loc total strain, esti inconjurat de persoane al caror nume nu il stii si nu ai cui sa ii povestesti faza tare care s-a intamplat aseara. Nu fiindca ai fi timid, ci pentru ca nimeni nu ar intelege gluma scoasa din context. In faza de panica, e esential sa iti pastrezi calmul si sa intelegi ca e doar un sentiment trecator. Odata ce accepti asta, poti intra linistit in urmatoare etapa.

  1. Groaza

Observi ca panica nu mai dispare. A trecut deja o saptamana si tu iti pui plapuma in cap in fiecare dimineata, incercand sa ignori realitatea . Iti vine sa te plangi incontinuu, dar banuiesti ca prietenii incep sa nu iti mai suporte vaicarelile. Si nici familia nu ai vrea sa ti-o ingrijorezi, asa ca tot ce poti sa faci este sa speri ca nu vei exploda intr-un plans isteric in mijlocul unei discutii despre planificarea media.

  1. Calmul

Au trecut deja cel putin 3 saptamani si incepi sa te obisnuiesti cu noul mediu. Stii numele catorva colegi si ai gasit deja cel putin 2 locuri de unde ai putea sa iti iei de mancare la pranz. Deja esti in faza in care ai inteles care sunt atributiile jobului tau si stii cu cine sa vorbesti in caz ca ai nevoie de ajutor. Daca ar fi sa lesini in birou, ai siguranta ca unul dintre noii tai colegi ar chema o ambulanta si ar sti sa ii spuna medicului numele tau. De acolo vine calmul de fapt.

  1. Entuziasmul (se aplica doar in cazul in care ai ales jobul potrivit)

Revine, in sfarsit, sentimentul din prima jumatate a primei zile. A trecut deja o luna si incepi sa te simti mai comfortabil. Ai inceput sa cunosti mai multi oameni si ai invatat cateva lucruri noi. Desi inca nu e ce trebuie, intelegi ca acest tip de adaptare e un proces care dureaza si esti dispus sa astepti. Daca ai inceput deja sa faci si chestii misto pentru proiectul in care te-ai bagat, apare si acel sentiment demult uitat – fericirea.

De aici incolo, nu stiu ce urmeaza. Probabil un roller coaster de trairi.

Daca ar fi sa dau cateva sfaturi cuiva care urmeaza sa isi schimbe locul de munca, as incepe cu enumerarea tuturor punctelor negative posibile. Daca dupa ce le-ai citit, crezi ca ti le poti asuma, ai trecut de cel mai greu pas:

  • Nu cunosti pe NIMENI.
  • Vei face cunostinta cu o multime de oameni, al caror nume il vei uita in maxim 5 secunde. Nu-ti face griji, si ei il vor uita pe al tau.
  • Cel mai probabil , obiceiurile companiei vor fi diferite fata de cele cu care esti obisnuit: oamenii nu vor fi prietenosi sau vor fi prea directi, va fi prea liniste sau prea galagie, va fi prea multa disciplina sau prea mult haos.
  • Nu mai esti junior, asa ca nimeni nu va sta sa iti arate ce sa faci. Lumea se asteapta sa te descurci singur.
  • La inceput, vei vedea doar lucrurile care nu iti plac.
  • Vei fi exclus din grupurile deja formate. Asta nu pentru ca oamenii sunt rai si au ceva cu tine, ci pentru ca si-au format deja niste obiceiuri care nu se schimba asa usor.

Evident ca experientele difera, in functie de obiceiurile si personalitatea fiecaruia dintre noi. Totusi, e bine sa fii pregatit cu un anumit mindset in ziua in care calci intr-un birou nou:

  • Lucreaza la schimbarea perceptiei tale vis a vis de noul job. Constientizeaza ca sentimentele naspa (if any) o sa treaca odata cu trecerea timpului.
  • Focus on the good. Desi poate ai tendinta sa vezi doar lucrurile negative, sapa pana gasesti ceva bun in fiecare om/situatie.
  • Gandeste-te ca urmeaza sa inveti o gramada de lucruri noi.
  • Vei cunoaste o multime de oameni, dintre care o parte poate iti vor deveni prieteni.
  • Ai posibilitatea sa iti construiesti reputatia de la aproape zero, ceea ce poate fi un lucru bun pentru unii 😀
  • Daca nu iti place nicicum, nu e un capat de lume – pentru asta exista preavizul.

Dupa cum spuneam, se poate sa nu fie asa. Dar se poate sa fie. Depinde unde ai mai lucrat, cat timp, cu cine si cat esti de adaptabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.