Hei, mă asculți?

Uneori mă trezesc în mijlocul unei discuții și îmi dau seama că n-am ascultat aproape nimic din ceea ce mi s-a spus, asta pentru că mă gândeam la ce aș putea să răspund ca să par mai inteligentă și mai interesantă. În cazul cel mai nefericit, nu mă gândesc nici măcar la asta, ci pur și simplu îmi fac alte planuri în cap în timp ce omul ăla vorbește în fața mea. Și e mare păcat.

Atunci când cineva își spune of-ul sau îți împărtășește gândurile și sentimentele, e important să fii 100% acolo. Să îl asculți ca și cum nu ar exista nimic altceva pe lume, înafară de voi doi și momentul acela în care tu ai șansa să vezi viața prin ochii lui.

Nu vorbesc aici despre discuțiile superficiale în care se vorbește despre vreme, trafic, ultimele gadget-uri sau rețete de prăjituri cu cremă de lămâie. Ci despre dățile în care cineva a simțit nevoia să vorbească cu tine și să îți spună ce are pe suflet. Ar trebui să vezi acele ocazii ca și pe niște complimente – din marea de oameni, tu ai privilejul să afli trăirile și sentimentele celui din fața ta. Te-a ales pe tine pentru că a simțit că îl poți ajuta în vreun fel, fie doar și prin simplul fapt că nu mai e singur.

catalina marusterCel mai greu e să asculți fără să judeci. De-a lungul vieții, ți-ai setat anumite valori, ai adunat prejudecăți și ți-ai format o perspectivă din care vezi lucrurile. Un adolescent are alte probleme față de un adult, dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin importante. La fel și cu oamenii religioși/spirituali vs atei, emoționalii vs cerebralii, familiștii vs carieriștii sau femei vs bărbați. O decepție în dragoste ar putea să însemne sfârșitul pentru cineva, în timp ce alții nu ar da niciodată atât de multă importanță unei despărțiri. Se spune că secretul este să încerci să nu dai sfaturi, decât atunci când ți se cer.  Și nici măcar atunci – fiecare om ar trebui să decidă singur ce e mai bine pentru el, pe baza experienței acumulate.

Când o să ai următoarea discuție importantă, încearcă să te golești de tine și să asculți cu adevărat. Singurul tău task e să fii prezent, să-l privești în ochi și să simtă că îți pasă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.