cum se pronunta nike

Cum se citește corect numele brandului NIKE

O dilemă care mi-a dat mare bătăi de cap de-a lungul timpului (deși nu ar trebui, fiindcă e doar o problemă legată de pronunție) este citirea corectă a brandului NIKE. De fiecare dată când trebuia să îl rostesc în vreun magazin, ieșea un fel de “Verifici te rog dacă ai un 37 pentru perechea asta de Naichhh (tușit forțat)?”

Am trecut de la Naic la Naichi, după care înapoi la Naic. Dar am zis că e cazul să aflu răspunsul și să îmi relaxez neuronul răspunzător de problema asta – ca să mă pot ocupa de chestiuni mai importante, totuși. Se pare că aceeași problemă au avut-o și 2 studenți, Ben Martin și Kendal Peters, care au trimis o scrisoare oficială către Philip Knight, co-fondatorul companiei. Acesta a încercuit răspunsul corect și le-a trimis-o înapoi:

cum se citeste nike

 

Deci care e varianta corectă? Deși am crede că rimează cu bike, nu e așa. Se pronunță Naichi ( sau Ni-key/Naiki), cu accent pe ultimul i. Numele vine din greacă, Nike fiind o zeiță a victoriei.

În filmulețul de mai jos, Phil povestește pe scurt drumul pe care l-a parcurs pentru a ajunge unde e acum (poveste detaliată pe larg în cartea sa, Shoe Dog). În primele 10 secunde, gazda emisiunii pronunță Nike, deci cam asta e varianta corectă:


Doar că în fond, cel mai important nu e să pronunți corect numele unui brand de încălțăminte sport, ci să mergi mâine la vot. Preferabil mai de dimineață, ca să fii sigur că apuci să contribui la schimbarea viitorului nostru. JUST DO IT! #yeslavot

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.