Îmi plac începuturile de an. Îmi place speranţa din ochii celor din jur şi apreciez oamenii care îşi promit că de acum încolo vor face ceva diferit. Unii cârcotaşi îşi dau ochii peste cap când văd atâtea liste cu “anul ăsta voi fi mai bun” şi le reproşează că asta ar putea să se întâmple în orice altă zi, nu neapărat în 1 ianuarie. Dar faza e că nu se întâmplă. Dacă există o anumită perioadă în care oamenii îşi fac liste, bilanţuri, îşi setează obiective şi speră la ceva mai bun, de ce să nu îi încurajăm? De ce să nu îi ajutăm şi să ne lăsăm şi noi influenţaţi în bine?
Eu sunt o mare fană a listelor, a calendarelor şi a planurilor bine puse la punct. Am şi mici scăpări câteodată, dar în mare, încerc să respect ce mi-am propus. Din experienţa mea, am învăţat că unele liste funcţionează binişor şi unele sunt pur şi simplu un epic fail, aşa că m-am pus să fac o listă despre ştiinţa listelor 🙂
1. Obiectivele de început de an trebuie să aibă un deadline
Aşa nu:
Să am 1000 vizitatori unici pe săptămână.
Să câştig 6000lei pe lună.
Aşa da:
Să am în medie 1000 vizitatori pe săptămână până la sfarşitul lui mai.
Să am un venit de 6000lei până în iulie.
De ce e bine să avem un termen limită? De exemplu, ca să putem aproxima prin martie (când avem deja 500 vizitatori pe săptămână) dacă e nevoie să ne promovăm mai intens sau să ne schimbăm strategia. Altfel, ne trezim în decembrie că ceva n-a mers bine în timpul anului şi nu ne-am atins obiectivul.
2. Prioritizare
Se poate spune că o listă de 30 de itemi e o ditamai listă. Aşa şi e. De aia este recomandat să aranjăm obiectivele în ordinea importanţei lor – de cele mai multe ori vom citi doar începutul ei, aşa că acolo ar trebui să se regăsească esenţialul.
În cazul în care nu mai ajungem la ultimele chestii de pe listă, măcar ştim că nu e sfârşitul lumii.
3. Obiectivele trebuie să fie cuantificabile
Să fiu fericit(ă) sau să învăţ lucruri noi nu sunt nişte obiective uşor de realizat. Asta pentru că nu putem defini exact fericirea şi lucrurile noi ar putea fi şi spălatul pe dinţi cu mâna stângă. Mai degrabă, să fac cel puţin o donaţie unei fundaţii caritabile şi să învăt limba rusă la nivel intermediar până la mijlocul anului.
4. Lista trebuie să fie undeva la vedere
Degeaba alcătuim cea mai super organizată şi eficientă listă dacă uităm cu totul de ea. Preferabil ar fi să o avem pe desktop (dacă petrecem majoritatea timpului în faţa ecranului) sau să o lipim undeva la vedere într-o cameră de acasă.
5. Ceea ce e pe listă mă ajută la ceva?
Înainte să ne avântăm prea tare în vâltoarea obiectivelor, stăm şi ne gândim un pic dacă vrem cu adevărat şi ne ajută cu ceva realizarea lor. Dacă o să câştig 6000lei pe lună o să fiu mai fericit(ă) sau pur şi simplu o să muncesc/cheltuiesc mai mult? Când îmi propun să învăţ rusa fac asta pentru că mă pasionează sau am ales-o la întâmplare ca să-mi dezvolt memoria? Poate aş putea alege o altă limbă care să-mi aducă şi un beneficiu profesional.
Pe mine m-a ajutat punerea în practică a acestor recomandări. Mai sunt şi altele, dar alea vin după – când am devenit deja experţi în liste 😀