Comoara din zorii zilei

De ceva vreme încoace, am început să îmi schimb programul de somn şi am devenit o persoană matinală. Nu atât pentru că mi-am propus să fac asta, ci fiindcă nu mai pot dormi ca pe vremuri – adio nopţi nedormite şi leneveli târzii. Niciodată n-am fost eu preferata domnului somn (încă port mască anti-lumină şi dopuri anti-zgomot noaptea), aşa că nu pot decât să bucur că sunt printre norocoşii care prind răsăritul.

Partea proastă e că majoritatea oamenilor pe care îi cunosc nu au acelaşi program => seara eu voi fi inevitabil K.O. tehnic, iar ei vor fi funky fresh. Din cauza asta, mi-am propus să îi conving să adere la programul “Dimineaţa pe răcoare”: eu o să am cu cine ieşi la ore mai decente, iar ei o să-şi crească productivitatea şi o să descopere comoara din zorii zilei.

De ce ai vrea să fii o persoană matinală? Oh well:

ceasca cafea
sursă foto: http://www.deviantart.com/art/Coffee-119999070

Partea cea mai frumoasă mie mi se pare a fi micul dejun + cafeaua băută în linişte, fără grabă. Momentul tău Doncafe, în care îţi faci ordine printre gânduri, te hotărăşti ce vrei să faci în ziua respectivă şi ai timp să îţi aduci aminte că azi e ziua mătuşii tale. Poate îi dai şi un telefon. Eventual mai apuci să te uiţi şi la rubrica meteo, ca să îţi aliniezi îmbrăcămintea cu tendinţele vremii de afară.

10 minute de exercitii cardio ar fi mai mult decât benefice, atât pentru corp, cât şi pentru minte.

Dacă tot te-ai trezit mai devreme, apuci şi să pleci mai devreme. Trafic mai lejer, lume mai calmă (cei care întârzie sunt cei care îngreunează circulaţia – la ore matinale nu ai cum să dai de ei) şi mai mult chef de viaţă.

Odată ajuns la birou înaintea celorlalţi, profită de faptul că nimeni nu poate să te deranjeze şi apucă-te de treabă. Începe cu ce e mai greu, ziua o să pară mult mai frumoasă după ce ai scăpat de ceea ce era mai complicat. Mai puţin stres – cauza principală a numeroase boli.

La sfârşitul zilei (care va fi mai devreme decât până acum) o să îţi dai seama că ai făcut mai multe decât ţi-ai propus. Cum să nu te bucuri?

sursă foto: http://www.flickr.com/photos/shoebappa/1156912539/lightbox/

Unii dintre cei mai influenţi oameni de pe planetă sunt persoane matinale. O parte din ei îşi încep ziua la ora 4, alţii la ore puţin mai acceptabile, însă toţi practică sportul trezitului devreme: îi găseşti aici. Deci dacă îţi doreşti o poziţie de top sau chiar propria ta companie, împrieteneşte-te cu răsăritul. Cu siguranţă va fi unul dintre cei mai frumoşi prieteni ai tăi.

Acum că am povestit despre cât de mişto e să fii o persoană matinală, mai jos sunt câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să îţi schimbi programul:

  • Începe treptat. Dacă până acum te trezeai la 9, nu îţi seta ceasul să sune la 7. O să fie horror dacă faci asta. Mai bine scazi în fiecare zi câte 10 minute, până ajungi la ora dorită. Poţi să şi testezi – poate dacă te trezeşti la 7 funcţionezi mai bine decât dacă dacă te-ai fi trezit la 6.30, dar mai ineficient decât la 6.45.
  • Alege o activitate plăcută pentru începutul zilei: un duş revigorant, o cafea aburindă sau orice altceva îţi face plăcere 😉 Măcar te trezeşti entuziasmat.
  • Încearcă să te pui în pat mai devreme. Preferabil înainte de miezul nopţii – organismul are în continuare nevoie de somn, aşa că nu trebuie să ne credem supereroi atunci când vine vorba despre odihnă.
  • Perseverenţă. Dacă ţi-ai propus să faci asta, fă-o. Poate ai avut nişte scăpări, dar asta nu înseamnă că trebuie să renunţi la prima abatere. Mai dă-ţi o şansă. Sau două, sau câte ai nevoie…

Eu mi-am făcut datoria. Sper să nu se aglomereze prea tare traficul de dimineaţa acum că toată lumea vrea să se trezească devreme 🙂

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.