Dulceaţă şi gem de plăcere

You may also like...

5 Responses

 1. Andra :) says:

  Cred ca, din pacate, ne-am obisnuit sa ne amintim de prieteni doar cand avem nevoie de ei sau la anumite ocazii, gen aniversari sau sarbatori. Pe mine ma bucura mult oamenii dragi care suna doar sa vada ce fac, fara vreun motiv anume.
  PS: Simpatic titlu “… gem de placere” 🙂

  • Cand eram mai mici parca eram mai devotati prietenilor. Poate pentru ca eram la inceput de drum si cunosteam mai putini oameni. Sau poate pt ca stiam sa gandim cu inima si sa apreciem prieteniile mai mult decat azi.
   PS: mersi 🙂

 2. De ce oameni trişti? De ce ar fi un om puternic, care stă neclintit în faţa răutăţilor din jurul său, un om trist? Mie îmi sună mai degrabă a reţetă pentru fericire.

  Felicitări! Ai descoperit un adevăr universal şi foarte util. Sentimentele şi emoţiile pozitive ne dau energie. Exista o diferenţă însă, între acestea şi aprecierile sau laudele. Cele din urmă, pe lângă faptul că depind strict de exterior, ne mai şi alimentează vanitatea. Ele depind strict de exterior pentru că noi nu avem control asupra lor, nu stă în puterea noastră să le schimbăm. Matematic, e o funcţie care nu ne are pe noi ca parametru. O acţiune a noastră, indiferent cât de bună, va fi întotdeauna de către unii apreciată iar de către alţii criticată. Nu există o relaţie cauzală. Din asta reiese că părerea celorlalţi este inutilă. Aprecierile folosesc doar la a da încredere în sine celui care duce lipsă. Dar pe un om slab, care este întărit de către laude, criticile îl destabilizează. Părerea celorlalţi este aşadar o sabie cu două tăişuri, o unealtă ce nu ne ajută cu nimic.
  Uite ce spune Marcus Aurelius despre asta:
  „Smaraldul pierde din valoarea lui dacă nu este lăudat, sau aurul, fildeşul, purpura, sabia, mugurul? Mai bine îşi foloseşte timpul cel care nu dă atenţie la ce zice, face sau gândeşte vecinul, şi care preferă să se concentreze asupra propriilor sale acţiuni pentru a le face drepte şi în acord cu noţiunea de bine.”

  Fapte bune – mici plăceri ale vieţii? Atunci care sunt marile ? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.