Cum să scapi singur de boală

Răceli, dependențe, entorse sau inimi frânte. În chestiile mai grave nu mă bag.

1. Să luăm ca exemplu entorsa la piciorul drept. În primul rând, trebuie să-ți studiezi cu atenție simptomele ca să-ți dai seama de ce anume suferi. Te doare când calci, se umflă când îl forțezi prea tare și nu mai seamănă deloc cu fratele lui stâng. Îți vine să plângi de durere și ai vrea să scapi cât mai repede de ea.

2. Ai nevoie de un diagnostic. În mare cam știi care e boala ta, dar înainte să începi un tratament e bine să fii 100% sigur de unde vine durerea. Așa că te interesezi, citești, întrebi pe alții care au trecut prin asta.

3. Acum știi de ce suferi. Are nume, are cauze, are și urmări (dacă nu se tratează corect), au mai pățit-o și alții. Există mai multe tratamente și tu trebuie să îl alegi pe cel pe care crezi că o să te facă bine.

4. În cazul entorselor, se recomandă repausul, iar piciorul afectat trebuie forțat cât mai puțin. Ca să nu se treacă la măsuri drastice (ghips), se ține legat și din când în când se aplică diverse creme, ca să aline durerea. Pentru a ajuta vindecarea, e indicat să te ferești de griji, stres și orice alte activități care ar putea să-ți facă rău, acum că ești așa fragil.

5. După o scurtă perioadă de timp, ți se pare că ești mai bine. Te ridici din pat și vrei să mergi la fel cum o făceai înainte. Parcă nu te mai doare, parcă te-ai vindecat și acum poți să te apuci din nou de treabă. Dar nu-i așa – după scurta plimbare îți dai seama că te-ai auto-fraierit, piciorul se umflă iar și începe să te doară și mai tare.

6.  Fiindcă nu-ți mai rămâne nimic altceva de făcut, ți-l pui în ghips – nu ai fost destul de puternic ca să fi avut grijă de tine până te-ai fi vindecat cu totul. Acum știi că-i nevoie de timp, răbdare și voință ca să scapi de boală. Și neapărat trebuie să eviți tot ce-ți face rău, măcar până îți revii.

7. După ce trece destulă vreme, rana ți se vindecă și poți în sfârșit să spui c-ai scăpat. Acum ești liber să faci tot ce vrei –  să fugi, să stai în frig la o țigară sau să crezi iarăși în tot ce ai crezut înainte.

One thought to “Cum să scapi singur de boală”

  1. Story of my life. Mai ales in ceea ce priveste pasul 5 si 6. De cele mai multe ori, in toate cele 4 situatii de care vorbesti, inainte de 7 ii un ciclu aproape infinit de 5 si 6. But of course, you already know what i mean…:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.