Din greșeli

winter_mistake

Oare de câte ori putem să o luăm de la zero? Tot timpul mi-am imaginat că putem face asta ori de câte ori avem destulă putere și ambiție să lăsăm totul în urmă, să punem punct și să dăm pagina.

Doar că pagina aia e dintr-o carte și chiar dacă începem una nouă, există multe capitole înainte. Și într-un fel, e mai bine așa. Pentru ce să fi trăit tot ce am trăit dacă nu pentru a învăța din greșeli? Cea mai mare greșeală e să nu fi învățat nimic. Când începem noul paragraf, putem răsfoi ce-a fost înainte ca să fim siguri că nu ne vom lovi de aceleași probleme care ne-au făcut să suferim în trecut.

Punctul zero poate fi atins o singură dată – atunci când începem viața asta magică. De ce am vrea să ne întoarcem acolo, unde nu există nimic? Potențial avem și acum, chiar dacă suntem neîncrezători în puterea pe care o avem, chiar dacă pare mai ușor să ștergem totul cu buretele și să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic.

Schimbare – asta da. Bazându-ne pe concluziile pe care le-am tras de-a lungul vieții, putem vedea clar ce n-a mers și unde mai avem de lucrat. Numai așa vom putea profita de tot ce ne oferă viața, fără să ne ceară nimic în schimb. Din când în când, o să mai greșim și-o să ne mai dăm cu capu’ de pereți, dar nu de asta suntem aici de fapt?

Ca să învățăm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.